Økt globalisering, lavere flybilletter og god norsk økonomi. Dette er tre av grunnene til at nordmenn reiser mer enn noensinne. For 60 år siden var det knapt 1 % av den norske befolkningen som hadde vært utenfor Europas grenser. I dag har det blitt vanlig å ta med hele familien på høstferie til Bolivia, Thailand eller Kina. Tidene har virkelig forandret seg.
Noe som ikke forandrer seg er behovet for å være forsikret når man drar utenlands. Mange tenker på faren ved å bli frastjålet lommebøker når de er på storbyferie. Men de aller færreste tenker på muligheten for å bli liggende alvorlig syk i utlandet. Spørsmålet er: hvordan skaffer man penger når uhellet først er ute?
Hvilke muligheter har man for å skaffe penger raskt?
La oss se på de forskjellige stedene man kan henvende seg.
#1: Familie og venner
Har du noen familiemedlemmer eller godt bekjente som kan gi deg et større lån? Dette bør være det første du sjekker. Et privat lån er også den kjappeste måten å få pengene utbetalt på.
Slike lån er ofte rentefrie, og dere kan selv bli enige om når lånet skal være tilbakebetalt. Men det er ikke slik at alle har rike og gavmilde mennesker i bekjentskapskretsen. Da blir man nødt til å se på andre muligheter.
#2: Forbrukslån
Den mest realistiske løsningen vil i mange tilfeller være å ta opp et forbrukslån. Fordelen med å søke forbrukslån er den korte ventetiden før man får et svar. Hos de fleste banker trenger man ikke vente mer enn et par timer. Hvis man ikke har mulighet til å skaffe pengene gjennom kontaktnettverket sitt, så er det den absolutt beste muligheten for de fleste nordmenn.
Det er som regel ikke smart å ta opp forbrukslån i affekt. Men når alternativet er å være strandet på et dyrt sykehus i utlandet, så bør denne muligheten ligge ganske høyt på listen over muligheter.
#3: Har sykehuset en form for nedbetalingsplan?
Siste utvei kan være å sjekke om du får lov til å porsjonere regningen ut over flere måneder. Dette er ofte det man kaller å handle på avbetaling. Det er veldig uvanlig å betale en sykehusregning på denne måten. Allikevel må du virkelig undersøke mulighetene for å få utsatt deler av betalingen.
Problemet er ofte at sykehusene er redd for at utlendinger stikker fra regningen. Hvis du misligholder en slik gjeld, så vil nemlig sykehuset stå uten noen juridiske rettigheter til å kreve inn pengene.
Hvor vanlig er det å dra utenlands uten reiseforsikring?
Dagbladet har nemlig skrevet en ikonisk og tidløs artikkel om nordmenn som mangler reiseforsikring. Legen Terje Erlid forteller blant annet at 20 % av nordmennene som oppholder seg i utlandet er uforsikrede. Disse blir nærmest beskrevet som en tikkende bombe. I artikkelen stifter vi også bekjentskap med et par “ulykker” nordmenn har blitt utsatt for:
– En ung mann ble lagt inn på et privat sykehus i Bangkok, vel vitende om at han hadde tegnet årsforsikring. Totalprisen kom på over 1 million norske kroner. Da pasienten tok kontakt med forsikringsselskapet, viste det seg at forsikringen kun gjaldt for reiser kortere enn 45 dager. Han ble selv nødt til å ta regningen.
– En eldre nordmann fant kjærligheten med en ung kvinne på et annet kontinent. Den eldre karen falt og slo seg, og måtte ligge på sykehuset i en kortere periode. Da han skulle betale sykehusoppholdet hadde han ikke bare mangel på reiseforsikring – kontoutskriften viste også at den unge kvinnen hadde stukket av med alle pengene hans.
Er det mulig å få konsulær bistand?
Du skal ikke regne med å få særlig mye hjelp fra noen norsk ambassade eller konsulat. Den norske staten kommer ikke til å ta regningen for nordmenn som reiser rundt i verden uten reiseforsikring.
Det skader ikke å ta kontakt med norske myndigheter i landet du befinner deg i. Husk at det verste som kan skje er at du får et avslag. Til tross for at Norge ikke kommer til å ta regningen, så er det stor sannsynlighet for at ambassaden kan gi deg noen gode tips. Du skal ikke undervurdere tips fra nordmenn som er fastboende i utlandet.
Manglende reiseforsikring og finansiering: Hva har du lært?
Du har lært at du aldri bør forlate Norge uten å tegne reiseforsikring. Dette gjelder spesielt land som ligger langt vekk fra Norge. Alvorlig sykdom i Asia eller Sør-Amerika kan koste deg mange hundre tusen kroner.
I tillegg har du lært at det i prinsippet er to måter å skaffe penger på: gjennom familie/venner eller ved å ta opp forbrukslån. Mye handler om å skaffe penger raskt når man er i en slik situasjon. Sykehusene er ikke veldig tålmodige, og ofte holder de igjen pasientene til de har fått pengene sine. Derfor er det utrolig viktig å ta ansvar for regningen så fort det overhodet lar seg gjøre.
Til slutt kan vi legge ved en link til DNBs forskjellige reiseforsikringer. De tilbyr et bredt spekter av ulike forsikringer – og du finner helt sikkert noe som passer dine behov.