Bygge peis i stua – hva koster det og hvordan får man lån?

Bygge peis i stua – hva koster det og hvordan får man lån?

Et glass kakao og en god bok foran peisen er for mange selve definisjonen på “kos og hygge”. For mange er dette, dessverre, noe man bare kan drømme om. Det er nemlig ikke alle boliger i Norge som er utstyrt med et ildsted. Med med mindre man bor i blokk eller dele-leilighet, er det heller ingen grunn til å ikke se på mulighetene for å få det bygget.

I denne artikkelen skal vi vise deg hvor mye det koster å få bygget en peis, hva det kan gjøre for verdien på boligen din samt hvordan du kan få innvilget oppussings-lån.

Hva koster det å bygge et ildsted i stua?

Utrolig mange ting spiller inn for å regne ut totalprisen. Blant annet:

– Skal du gjøre jobben selv, eller trenger du håndverkere?
– Hvilket materiale skal peisen være i?
– Trenger du videre ombygging for å få plass?
– Kan du ta i bruk en ferdig løsning eller skal du ha den spesialtilpasser stuens interiør?
– Bor du i hus eller leilighet?

Generelt koster selve materialene fra 5000 og opp mot 20,000 kroner. De fleste profesjonelle håndverkere tar mellom 5000 og 10,000 for å gjøre jobben.

Kan det øke verdien på boligen din?

Ja, det vil det mest sannsynlig gjøre. Du kan spørre deg selv: Ville du gitt mer penger for den boligen du eier nå hvis den hadde hatt en peis da du var på visning? Svaret er mest sannsynlig “ja”. Hvis du klarer å bygge et ildsted som står fint sammen med resten av interiøret (i tillegg til å gi varme til hele stua), så vil verdien på boligen øke.

Hvor mye verdiøkning du vil se er vanskelig å svare på. Dette gjelder egentlig de aller fleste oppussingsprosjekter. Man kan godt prøve å gi et kvalifisert gjett, men det er vanskelig å anslå.

Generelt kan man si at boligprisen vil i de aller fleste tilfellene vil overstige kostnaden ved å bygge en peis. Med andre ord: hvis du allerede vet at du skal selge huset ditt om 3-4 måneder, så kan det være lønnsomt å begynne et slikt prosjekt kun for å tjene penger.

Kan man få lån til å pusse opp boligen?

Ja, det kan man. Det er i hvert fall ganske enkelt å søke lån, og så blir det opp til banken hvorvidt de ønsker å godkjenne søknaden. Reelt sett er det to ulike lånemuligheter for deg som ønsker å bygge peis.

#1: Øke boliglånet

Hvis du allerede har lån på boligen din, kan du høre med banken din om å øke lånet. Pengene vil da bli utbetalt direkte på brukskontoen din. Samtidig vil du få et høyere boliglån. I de aller fleste tilfellene vil du ikke få høyere rentekostnader.

Problemet er at dette er en ganske lang og tungvint prosess. Ikke bare skal du overbevise banken om at det er en god idè å gi deg økt lån. Du blir også nødt til å gi banken et slags bevis på at peisen kommer til å øke boligens verdi. Til slutt må du også huske på at denne type lån har lang saksbehandlingstid.

#2: Forbrukslån (lån uten sikkerhet)

Det andre alternativet heter forbrukslån. Slike lån gis til lånekunder som er villig til å skaffe seg et lån uten sikkerhet. Det vil si at banken ikke har mulighet til å inndra eiendeler hvis lånet skulle bli misligholdt. Hvis du ikke betaler boliglånet ditt, så har kreditoren mulighet for å ta pant i huset ditt. Slik er det ikke med forbrukslån.

Det innebærer riktignok at banken tar en høyere sjanse når de gir ut forbrukslån. Derfor er også gebyr- og rentekostnadene litt høyere enn ved andre typer lån. Du trenger ikke opplyse banken hva du skal bruke forbrukslånet til. Alt du trenger å gjøre er å legge inn en søknad på nett, og du vil kjapt få svar på hvorvidt lånet har blitt innvilget.

Konklusjon

En peis gir ikke bare varme og hygge. Det kan også være en fin investering hvis man ønsker å øke boligens verdi. Prisen på en flunkende ny peis kan riktignok avskrekke de fleste. Med kjøp av materialer og håndverkere kan prisen komme opp mellom 20,000 og 30,000 kroner.

Det er heldigvis mulig å låne penger. Dette kan enten gjøres ved å øke ditt någjeldende boliglån, eller søke om forbrukslån. Førstnevnte mulighet er både krevende og langdryg. Det er både lettere og enklere å søke forbrukslån. I tillegg er det helt uforpliktende å søke lån på nett. Hvis du ikke er fornøyd med tilbudet du får tilsendt, så kan du enkelt avslå.